sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Maailman helpoin leipä

Maailman helpoin leipä

7 dl vehnäjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
3 dl vettä
2 tl suolaa 

Leipäviikon kunniaksi lämmitin 3 dl vettä kädenlämpöiseksi (tai toisin sanoen 42 asteiseksi). Sekoitin kuivat ainekset keskenään ja lisäsin veden kuivien aineiden joukkoon sekoittaen varoen puukauhalla. 
Tässä kohtaa taikinan pitäisi olla lasikulhossa, koska resepteissä lukee, että elmukelmu tarttuu siihen parhaiten.. mutta mutta, koska en ole kovin ehtoinen emäntä (ainakaan vielä) en omista yhtäkään lasikulhoa. En antanut asian haitata, vaikka täytyy myöntää, että aloin epärömään, mitenkähän taikinan kävisi. Laitoin taikinan ihan tavalliseen muoviseen taikinakulhoon. Kello oli 20.10 perjantaina 13. päivänä. Kävin katsomassa puolen tunnin välein illan aikana, onko taikina kohonnut. Ja saatoin olla pettynyt.. tämä ei taaskaan onnistunut. Menin nukkumaan ja seuraavana aamuna, kun heräsin ja sängystä hyökkäsin keittiöön SE OLI TAPAHTUNUT. Taikina oli kohonnut kolminkertaisesti! Koko yön olin nähnyt painajaisia ja takaraivossani kummitteli kuivahiivan määrä; miten määrä voisi mitenkään riittää kohottamaan isoa leipää? 
Kohottelin taikinaa vielä puolen päivään saakka, kunnes laitoin uunin lämpiämään 225 asteeseen ja sinne kannellinen uunivuoka. Kaadoin taikinan silikoniselle taikina-alustalle ja laitoin noin 3/4 dl vehnäjauhoja sekä taikinan alle että päälle. Tämä siksi, että olin lukenut taikinan jäävän herkästi kiinni alustaan sekä uunivuokaan. Seuraavalla kerralla vehnäjauhoja saa sitten vähentää reilulla kädellä; ei se pala kiinni! Taikinan käärin löyhästi elmukelmuun ja annoin levätä 30 minuuttia.
Vuoka otetaan seuraavaksi uunista ja tiputetaan taikina sinne, pitää vain varoa, ettei polta sormiansa tässä touhussa. Leipää paistetaan ensin ilman kantta 30 minuuttia ja tämän jälkeen vielä 15 minuuttia kannen kanssa. Tämän jälkeen pitäisi malttaa odottaa, että leipä olisi hieman jäähtynyt, mutta koska minä olin niin innoissani ja onnellinen, että leipä NÄYTTI LEIVÄLTÄ, en malttanut odottaa. Ja kyllähän tämä lunasti kaikki odotukset.. hyvää oli! Seuraavaksi voisi varioida ja laittaa taikinaan esim porkkanaraastetta. Mutta nyt teelle ja syömään leipää!

Seuraavaksi leivotaan sitten makeampaa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän käynnistäsi jäljen, kiitos!